2014. október 4.

Őszi hittanos kirándulás

A reggeli, Pakstól-Szekszárdig tartó szakadó eső sem szegte kis csapatunk lelkesedését. Tervezett úti célunk: Pécs Misina tető és a TV-torony volt.

Odaérve a TV torony feléig sem láttunk fel a ködös idő miatt, a gyerekek kicsit nehéz szívvel, de elfogadták, hogy még a jegypénztáros sem ajánlotta, hogy felmenjünk a toronyba. A torony panorámájából pedig a következőt láthattuk volna: Pécs mediterrán hangulatú városa felett szinte bármely égtáj felé fordulva hegyek emelkednek a magasba. Déli irányba, a távolba nézve a Baranyai dombság látható és attól még távolabb a Villányi hegység vonalai is kirajzolódnak. A nyugaton a Tubes csúcsa magasodik, míg keleti irányba fordulva a Zengőt láthatjuk, és északra ott a Mecsek.

A mecseki Misina tető: vitathatatlanul szép már a város közeléből felnézni erre a vidékre, de még csodálatosabb, ha ott vagyunk a csúcsokon, és onnan tekintünk le a magával ragadó Pécs városára, amely hegyek és erdők bölcsőjében fekszik.

A Misina TV tornya: a Misina tetőn áll a 191 méter magas TV torony, amely körkilátójából fenséges sóhajtásra késztető panoráma tárul a turista szeme elé. Innen tiszta, szép időben akár a badacsonyi hegyet vagy Horvátország felé nézve a Fekete-hegységet is láthatjuk. Ezen a szinten egy kis kiállítás is várja a látogatókat, amely segít egy picit jobban megismerni és megszeretni ezt a vidéket a kiállított kőzeteivel, a megkövült növényeivel és a Mecseki dinoszaurusszal, változatos növény- és állatvilágával. Egy terepasztal még inkább segít áttekinteni a Mecsek domborzati viszonyait.

Igaz, hogy a TV toronyhoz nem sikerült feljutni, de a hegység középső tömbjének a fő gerincére, a nagy-Tubesre igen. Leérve a Tubesről egy gyakorlott túrázó ráterelte csapatunkat a helyes túravonalra és elindultunk utunkon tovább. Következő megállónk a Sós-hegyi kilátó volt. Menet közben a Sóshegyi kilátót is megmászhatták a gyerekek és a még nem eléggé fáradt felnőttek is. Ez a terület Remete-rétirtással alakult ki, kaszálórét volt. Nevét Török Antal pálos szerzetestől kapta, aki 1800 körül (a mecseki) Szentkúton élt a pálos rendházban, s ide járt fel elmélkedni.

Túránk végeztével még megálltunk egy 1órás Pécsi gyors városnézésre. Aki szeretett volna csapatban maradni, elsétálhatott a felújított Széchenyi tér felé, majd a szintén az óvárosában található Pécsi Székesegyházhoz.

A gyerekek meglepetéssel fogadták a Pécsi lakatfalakat. A belváros rácsain itt-ott lakatok sokasága ékesíti a patinás teret. Ezeket a lakatokat a szerelmesek kattintják ide, jelezvén, amíg a lakat ellenáll mindenféle gonosz időknek – esőnek, párának, cudar jégverésnek? addig a szerelem is kitart!

Az biztos, hogy aki egyszer ellátogat ide, az a szívébe zárja hazánknak ezt a csodás részét is. Köszönjük a szervezést a…

Koczák Szendi.